ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΥΔΗ «ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ» 25/9/2009



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Προκοπίου Κέρκυρας φιλοξένησε τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών κ. Παναγιώτη Καρύδη, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7 μ.μ. στο εντευκτήριο του Συλλόγου (παλιό σχολείο - δίπλα στο ναό του Αγίου Προκοπίου) με θέμα:
«ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ».

Τεχνικές λύσεις με οικολογική ευαισθησία πρότεινε ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Ε.Μ.Π κ. Παναγιώτης Καρύδης στην ομιλία του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Προκοπίου με θέμα : ‘’Επεμβάσεις σε κτήρια παραδοσιακών οικισμών.
Ο γνωστός καθηγητής με την μεστή και εκλαϊκευμένη ομιλία του, έθελξε το ακροατήριο και για 2 ώρες μετέτρεψε την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.
1. Προσδιόρισε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτήρια (θεμελίωση, υγρασία, τοιχοποιία, πατώματα, σκεπές, αετώματα).
2. Πρότεινε λύσεις, εύκολα εφαρμόσιμες και σχετικά φτηνές που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων π.χ. πρότεινε εξαγωγή της υγρασίας με εισαγωγή μικρών σωλήνων που θα την απομακρύνουν.
3. Έδωσε εξαιρετικές πληροφορίες, όπως για την ποιότητα και αντοχή των παλιών ξύλων (τράβα) που η μέθοδος εμποτισμού τους με λάδι τα καθιστούν ανεκτίμητης ποιότητας στον χρόνο.
4. Προέβαλε συχνά τεχνικά λάθη που καθιστούν τα κτήρια ευάλωτα στους σεισμούς και πρότεινε λύσεις για τους τρόπους σύνδεσης των πατωμάτων, τα δεσίματα, την τοιχοποιία και τις σκεπές, με προβολή διαφανειών και ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα στον πίνακα.
5. Ανέδειξε την οικολογική ευαισθησία των παλιών τεχνιτών και προέτρεψε να ακολουθήσουμε τους δικούς τους κανόνες και έδωσε σαν παράδειγμα το μείγμα με χώμα και άχυρα, το οποίο εκτός της οικολογικής του διάστασης είναι το καταλληλότερο για τοιχοποιία και το ζητούν πελάτες με υψηλή οικονομική επιφάνεια.
Το σχετικό φυλλάδιο με σχεδιαγράμματα, κατόψεις και προτάσεις είναι ευγενική προσφορά του ιδίου καταρχήν και ακολούθως του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αχιλλέιων, που έγκαιρα είδε την σημασία της παραπάνω εκδήλωσης, γιατί όπως είπαμε ο κ. Καρύδης ειδικεύεται στις αντισεισμικές κατασκευές.
Όλοι στο τέλος έσφιξαν το χέρι του ομιλητή, φωτογραφήθηκαν μαζί του και έφυγαν με την πληρότητα που απέπνεε ο κ. καθηγητής.
Νικόλαος Μάμαλος - Μέλος Δ.Σ


Ο Παναγιώτης Καρύδης, γιoς του Γρηγόρη Καρύδη Διευθυντή της Μαρασλείου Ακαδημίας, εγγονός του παπα-Πάνου (παπα-Παναγιώτη), απ’ όπου και το όνομα της οικογένειας, ο Τάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940.
Σπούδασε σε Ευρώπη και Αμερική έγινε καθηγητής μεγάλος και τρανός (έτσι το λέμε εμείς) .
Τα παιδικά του καλοκαίρια όμως, είχαν χρώμα, άρωμα και πνεύμα κερκυραϊκό.
Από τότε ήταν διαβαστερός και έξυπνος. Γιατί, βλέποντας το καμπαναριό του Αη Προκόπη, θυμήθηκε φωναχτά ότι εκεί πάνω διάβαζε, κι όταν ο Χρήστος (Μεξικάνος) του αντέτεινε ότι και κάποιοι άλλοι κατέφευγαν εκεί για να μην τους βρίσκουν, αυτός γέλασε, γιατί ολοκλήρωσε την τελευταία αυτή θύμηση για τα καλοκαίρια του.
Μας θύμισε κι άλλα: τον Μπουλατάνο (αναβε ένα τσιγάρο το πρωί και το σβηνε το βράδυ), τη λίσα του Στέλιου, το θείο του το Χρύσανθο, που τους ετοίμαζε τις κόφες με τα τοπικά προϊόντα για την Αθήνα και έραβε στο πάνω μέρος ένα ύφασμα για προστασία, το δάσκαλο το Σπύρο που τον θυμόταν σαν ναύτη, τον αείμνηστο δάσκαλο το Δημήτρη Τάραντο.
Δεν ξέρω τι έζησε και τι δεν έζησε, δείχνει όμως ΄΄να το ΄χει ΄΄.
Άμεσος, ορθολογιστής, που η βέβαιη ανατροπή του ορθού λόγου εξηγείται και αναλύεται επιστημονικά, λάτρης του διαλόγου, εξαιρετικός συζητητής, γενναιόδωρος, κοσμοπολίτης , σοφός δάσκαλος και πρωτάρης μαθητής ταυτόχρονα .
Μας υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το έπραξε πάραυτα: δώρισε τη βιβλιοθήκη του παππού του με αξιόλογα βιβλία.
Μαζί του η σύζυγος του καθηγήτρια Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, απλή, διακριτική με γνώσεις και εμπειρίες που ξεπερνούν τα δικά μας μέτρα, έδειξε κι αυτή διάθεση να βοηθήσει.
Τους ευχαριστούμε και τους δύο κι ευελπιστούμε στην βοήθεια τους γιατί την έχουμε ανάγκη.