ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΕΡΤΥΡΗ



Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
και ώρα 19.30
ο κ. Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου
και ο κ. Θεοδόσης Πυλαρινός, Αναπλ. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου,
θα παρουσιάσουν την ποιητική συλλογή του
Λεωνίδα Μερτύρη

Ένας παιδότοπος στον ουρανό

στην αίθουσα διαλέξεων της
Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας.





Η ποιητική συλλογή «Ένας παιδότοπος στον ουρανό» είναι η τέταρτη συλλογή του Λεωνίδα Μερτύρη.
Είχαν προηγηθεί οι συλλογές: «Αρμονία σιωπής», εκδ. Έψιλον 2004, «Προορισμός», εκδ. Έψιλον 2006, και «Η επιθυμία ενός μοναχικού», ιδιωτική έκδοση, Κέρκυρα 2008. Η νέα συλλογή «Ένας παιδότοπος στον ουρανό» έχει εκτυπωθεί στο Τυπογραφείο Κερκύρας (Νίκου Ζαμπέλη & Πέρσας Μπαλανίκα), με σχεδιασμό εντύπου του Νίκου Βουργίδη και σχεδιασμό εξωφύλλου του συγγραφέα και του Νίκου Βουργίδη.
Με προμετωπίδα μερικούς χαρακτηριστικούς στίχους του Jim Morrison (ο Μόρισον, που πέθανε 27 ετών, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους ερμηνευτές της ροκ μουσικής, κι ένας χαρισματικός ποιητής), η νέα δουλειά του Λεωνίδα Μερτύρη περιστρέφεται γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα της σύγχρονης νεότητας: την «ακατανόητη συμπεριφορά / ανθρώπων μεγάλης ηλικίας», την «ισόβια φυλάκιση της αλήθειας», το «ξεθωριασμένο καλοκαίρι της αθωότητας», τα «διεφθαρμένα ανδρείκελα / που θεωρούν τον εαυτό τους επιτυχημένο», τις «εκθαμβωτικές χαζομάρες» της καθημερινότητας. Πρόκειται για ποίηση που ξύνει πληγές, αλλά συγχρόνως λεπταίσθητη, ειλικρινής, ερωτική, εξομολογητική, ποίηση των αδιεξόδων και των αναζητήσεων της εφηβικής και της μετεφηβικής ηλικίας.
Ποίηση του Λεωνίδα Μερτύρη έχει δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Πόρφυρας» (Κέρκυρα), «Πάροδος» (Λαμία), «Προκυμαία» (Λευκάδα), «Καταφύγιο» (Αθήνα-Κέρκυρα) και «Φηγός» (Ιωάννινα), καθώς και στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Ποιήματά του έχουν επίσης καταχωρηθεί στην Ανθολογία Επτανησιακής Ποίησης 1950-2006, εκδ. Περί Τεχνών 2006, ενώ ένα διήγημά του βραβεύτηκε από τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο Μελβούρνης (Melbourne University) την περασμένη χρονιά. Ο Λεωνίδας Μερτύρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978.