ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του Συλλόγου μας για το 2011
με παραδοσιακές συνταγές.

Η παρασκευή τους έγινε από τις κυρίες:
Μαρία Καρύδη-Πέτροβιτς
Λίζα Καρύδη-Σκιαδοπούλου
Ελισσάβετ Καρύδη (Μπόντζη)
Μαρία Στεφ. Καρύδη
Μαρί Καρύδη-Τζώρα
Ελληάνα Πέτροβιτς
Ρούλα Σκιαδοπούλου-Καρύδη
Νίτσα Καρύδη (Ριτσού)
Ελισσάβετ Καρύδη-Αρβανιτάκη
Ελπίδα Καρύδη-Σκορδίλη
Χρυσαφένια Καρύδη
Τατιανή Μαμάλου-Καρύδη
Λένα Αριστ. Καρύδη


Η φωτογράφιση έγινε από τη Βάσια Πέτροβιτς και η επιμέλεια της έκδοσης από την Τασούλα Κροκίδη.


Από το χώρο αυτό σας δίνουμε μια μικρή ...γεύση.








Κάθε μήνα θα δημοσιεύουμε την αντίστοιχη συνταγή.





Για το Γενάρη, Στακοφίσι από την Ελισσάβετ Καρύδη (Μπόντζη).

Το στακοφίσι ή στακοφίσο φαίνεται πως εισήχθη στην Κέρκυρα από την εποχή της βενετοκρατίας (1386-1797), καθώς ήταν γνωστό στη Βενετία.
Ωστόσο, φαίνεται πως στην Κέρκυρα διαδόθηκε κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864). Στις εισαγωγές του Ιονίου Κράτους για το έτος 1862 εισήχθησαν 1.213.771 λίτρες «Μπακαλάς και Στοκοφίσο».
http://corfuhistory.blogspot.com/2009/01/1862.html

Πρόκειται για ψάρι, ιδίως βακαλάο, που στεγνώνει στον ήλιο και τον άνεμο πάνω σε ξύλινες βάσεις. Η τεχνική αυτή μαρτυρείται σε έγγραφα της εποχής του Καρλομάγνου (9ος αι.).
Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Μεσόγειο. Η εισαγωγή του στην ιταλική κουζίνα ανάγεται στις αρχές του 15ου αι., ενώ από τον επόμενο αιώνα φαίνεται πως διαδόθηκε σε όλη Ιταλία.

Για την προέλευση της ονομασίας ερίζουν διάφορες απόψεις. Κατά μία άποψη προέρχεται από το νορβηγικό stokkfisk, κατά άλλη από το αγγλικό stockfish. Τέλος, κατά άλλη άποψη προέρχεται από το ολλανδικό stokvis (έτσι ονομάζονταν οι ξύλινες βάσεις στις οποίες τοποθετείται για να αποξηρανθεί).
Διαβάστε περισσότερα:
http://it.wikipedia.org/wiki/Stoccafisso
http://en.wikipedia.org/wiki/Stoccafisso
Στην κερκυραϊκή κουζίνα έχει την τιμητική του ιδίως το χειμώνα, αλλά και τις θρησκευτικές εορτές που παραδοσιακά καταλύεται ψάρι (Ευαγγελισμού, Βαΐων).

Καλή όρεξη…